Overslaan en naar de inhoud gaan

De garantietermijn bij de aanschaf van een dier wordt verlengd naar 1 jaar.

De garantietermijn bij de aanschaf van een dier wordt verlengd naar 1 jaar.

 

De periode van garantie bij de aankoop van een huisdier wordt verlengd van 6 maanden naar één jaar.  De Kamer heeft donderdag tijdens de plenaire zitting een wetsontwerp in deze zin goedgekeurd, ingediend door de staatssecretaris belast met de consumentenbescherming, Alexia Bertrand.

Enige tijd na de aankoop van een huisdier kan het gezondheidsproblemen krijgen of overlijden.  Tot nu toe konden de eigenaren slechts tot zes maanden na aankoop op een garantiesysteem rekenen.

De garantie wordt daarom verlengd tot één jaar.

Daarnaast voorzit het wetsvoorstel in de ‘omkering van de bewijslast’.

De consument hoeft niet meer te bewijzen dat de koper schuld heeft, maar de verkoper moet zelf kunnen aantonen dat hij geen schuld heeft.

De verkoper moet er tevens voor zorgen dat alle informatie over het dier, opgenomen in de verkoopovereenkomst, overeenkomt met de werkelijkheid en dat het vrij is van infectieziekten en aangeboren afwijkingen.

Ook moeten de dieren de benodigde vaccinaties hebben gekregen. Daarnaast zullen de verkopers de nieuwe eigenaren goed moeten informeren over daaropvolgende vaccinaties en de benodigde woonruimtes, de voeding en nodige verzorging.

Ten slotte zullen de nieuwe eigenaren altijd de keuze hebben over hun dierenarts.

 

Bron: Belga.